Bądźmy w kontakcie!
Zapisz się do newslettera i otrzymuj podróżnicze informacje na swoją skrzynkę mailową.
Capri to jedna z najpiękniejszych włoskich wysp. Słynie z cudownych widoków, błękitnej wody w wielu odcieniach i stromych skał, po których od razu rozpoznacie tę wyspę. To także miejsce pełne luksusowych willi, hoteli i markowych sklepów, jak Dior czy Prada.
Urok i piękno tej niewielkiej wyspy docenił już Homer, nazywając ją ziemią pełną kwiatów. Capri było także ulubionym kurortem cesarzy rzymskich Oktawiana Augusta i Tyberiusza. Obecnie wyspa Capri szczególnie lubiana jest przez gwiazdy. Wakacje spędzili tutaj między innymi Heidi Klumm, Leonadro DiCaprio, Kim Kardashian i Kris Jenner, Selena Gomez czy Jennifer Lopez. Capri najpiękniej prezentuje się z łódki, więc rejs dookoła wyspy to obowiązkowy punkt zwiedzania.
Capri to włoska wyspa na Morzu Tyrreńskim w Zatoce Neapolitańskiej, część archipelagu Wysp Kampańskich. Położona jest w pobliżu półwyspu Sorrento. Nazwa wyspy pochodzi od słowa Kapros (grec. – dzik) lub Capra (łac. – koza), a jej powierzchnia wynosi 10,4 km² a obwód 17,0 km. Na wyspie położone są dwa miasta: Capri i Anacapri. Zamieszkuje ją niecałe 10 tysięcy mieszkańców.
Zastanawiasz się, kiedy jechać na Capri? Najlepszymi miesiącami na odwiedzenie Capri są maj i czerwiec lub wrzesień i październik. Temperatura wynosi już ponad 20 stopni, ale nie jest jeszcze upalnie. Szanse na opady są niewielkie. To idealny czas na eksplorowanie wyspy i korzystanie z jej uroków. W tym czasie nie ma też wielu turystów, więc unikniecie kolejek do busów czy funicolare i tłumów na wąskich uliczkach Capri.
Capri jest wyspą górzystą. Mimo, że brzegi wyspy to w większości wysokie skaliste klify, znajdują się tu plaże pozwalające zejść do wody. Niestety niektóre zatoczki dostępne są tylko od strony morza, więc dostać się na nie można wyłącznie łodzią lub motorówką. Po Capri można spacerować całymi dniami, za każdym razem odkrywając nowe, urocze zakątki.
Capri to jedna z najbardziej luksusowych wysp we Włoszech. Słynie z niesamowitych widoków, majestatycznych skał wyrastających z morza, turkusowej wody w wielu odcieniach i egzotycznej roślinności. To właśnie tutaj znane i zamożne osoby chętnie spędzają wakacje. Byli tutaj między innymi Leonardo DiCaprio, Selena Gomez, Jennifer Lopez, Kim Kardashian, Beyonce czy Heidi Klum.
Oprócz wypoczywających celebrytów, Capri słynie także z… małych, kolorowych, ręcznie zdobionych dzwoneczków! Zdobione dzwoneczki to jeden z tradycyjnych symboli Capri, który według lokalnej legendy rozbrzmiewa szczęściem. Miejscowa legenda głosi, że pasterz zgubił swoją jedyną owcę i aby ją odnaleźć, podążył za dźwiękiem dzwonka do krawędzi urwiska. Tam ukazał mu się św. Michał i dał mu mały dzwoneczek, który miał go chronić przed złem. Na Capri znajdziecie mnóstwo ręcznie robionych dzwoneczków w różnych kształtach. Tworzone są też specjalne kolekcje, na przykład z okazji Świąt Bożego Narodzenia. Najwięcej sklepików z tymi uroczymi gadżetami ulokowano w okolicy Marina Grande.
Na wyspę można dostać się tylko drogą morską. Latem wiele wodolotów i promów wypływa z Neapolu, Sorrento, Positano, Amalfi, Salerno i Maiori. Wielu przewoźników oferuje rejsy codziennie, a w szczycie sezonu statki wypływają nawet co 20-30 minut. Pamiętajcie jednak, że poza sezonem rejsy nie odbywają się tak często, więc warto wcześniej zorientować się, w które dni i o której godzinie można popłynąć na Capri. Koszt dopłynięcia na wyspę różni się od rodzaju łodzi (wodoloty płyną szybciej, ale są droższe, promy płyną wolniej, ale są tańsze), przewoźnika i portu, z którego wypływacie. Promy pasażerskie dopływają do niewielkiego portu w Capri. Kawałek dalej, za betonowym falochronem znajduje się niewielki port z łodziami rybackimi i jachtami. Średnio cena za rejs wynosi około 20 euro za osobę w jedną stronę.
Bilety na rejsy kupuje się na wyznaczone godziny. Najlepiej wybrać jak najwcześniejszą godzinę i zarezerwować sobie też bilet powrotny na daną godzinę. Często bywa tak, że rejsy na poszczególne godziny są już całkowicie zabookowane i czekając na ostatni statek może okazać się, że… nie macie czym wrócić i czeka Was nocka na Capri.
Wybrzeże Amalfi jest przepiękne, ale jeśli chcielibyście opuścić je i popłynąć na Capri, to jest to jak najbardziej możliwe! Będąc w Positano, możecie skorzystać z oferty kilku przewoźników i popłynąć na Capri. Warto skorzystać z wyszukiwarki https://www.directferries.pl, aby znaleźć ofertę w najniższej cenie. Często sprawdza się zasada: im wcześniej zarezerwujesz rej, tym jest taniej. To jednak dość ryzykowna strategia ze względu na pogodę – podczas burzy, silnych wiatrów, rejs może się nie odbyć. Poza sezonem wystarczy, jeśli zarezerwujecie rejs na 1-2 dni przed, a w sezonie 2-4 dni wcześniej. Spędzając kilka dni w Positano możecie w porcie bezpośrednio kupić bilet jeden czy dwa dni wcześniej i to wydaje mi się najrozsądniejszą opcją. Czas rejsu to około 50 minut. Koszt dopłynięcia na Capri różni się w zależności od rodzaju łodzi (wodoloty płyną szybciej, ale są droższe, promy płyną wolniej, ale są tańsze), przewoźnika i portu wyjścia. Średnio cena wynosi około 20 euro za osobę w jedną stronę.
Planujesz podróż do Neapolu i stamtąd chciałbyś popłynąć na Capri? Żaden problem! Rejs trwa około 80 minut, a koszt biletu na prom to 15 euro. Szybszą, ale nieco droższą opcją jest podróż wodolotem, którym w około 40 minut pokonamy tę samą trasę za około 19 euro.
Po przybyciu w szczycie sezonie do jedynego portu na Capri – Marina Grande – z pewnością zauważcie panujący tam chaos. Przepływ tłumów turystów poruszających się wąską uliczką portową w obu kierunkach powoduje bałagan, dlatego warto wypłynąć najwcześniejszym dostępnym danego dnia wodolotem lub promem i kupić od razu także bilet powrotny. Bilety na promy i wodoloty sprzedawane są na konkretny rejs i konkretną jednostkę, dlatego może się tak zdarzyć w szczycie sezonu, że wszystkie miejsca na ostatni kurs powroty zostaną wyprzedane, a Wy nie będziecie mieli jak wrócić.
Capri, pomimo że wydaje się małą wyspą, wcale taka mała nie jest. Jeden dzień to zdecydowanie za krótko, aby zobaczyć wszystko. Żeby jednak odkryć, jak najwięcej będziecie musieli skorzystać z komunikacji miejskiej lub taksówek.
Kasy biletowe znajdują po prawej stronie wychodząc z portu w Marina Grande. Tam też stoi przystanek, z którego odjeżdżają autobusy. Kawałek dalej znajduje się dolna stacja Funicolare (kolejki linowo-torowej), którą wjedziecie z Marina Grande do miasteczka Capri.
Górna stacja Funicolare znajduje się obok słynnego Piazzetta. Z Marina Grande do Capri lub dalej do Anacapri kursują też małe autobusy publicznego przewoźnika. Kasy biletowe znajdziecie także na Piazzetta oraz przy głównych przystankach autobusowych w Capri i Anacapri. Cena biletu za 1 przejazd funicolare to 2 euro. Odważniejsi turyści mogą wjechać jeszcze wyżej, czyli na najwyższe wzniesienie wyspy zwane Monte Solaro (596 m n.p.m.). Poprowadzono do niego wyciąg krzesełkowy (wjazd kosztuje 10 euro). Ze szczytu rozpościera się przepiękna panorama Zatoki Neapolitańskiej.
Taksówki na Capri z pewnością rozpoznacie od razu! Te zabawne, przedłużone kabriolety na każdym kroku rzucają się w oczy. Często mają kolorowe skóry wewnątrz – nieco kiczowate, ale pozwalają się wyróżnić na tle konkurencji 😉
Obowiązkowym punktem wizyty na Capri jest rejs dookoła wyspy. Jeśli mielibyście zrobić tylko jedną rzecz w tym miejscu, to niech to będzie to, bo wyspa najpiękniej prezentuje się z wody. Możecie wykupić wycieczkę na większej łódce lub zaszaleć i zarezerwować prywatny rejs albo wynająć jacht. Ceny za wycieczkę zaczynają się od 18 euro za osobę. Rejs trwa niecałą godzinę.
Podczas rejsu dookoła wysypy zobaczycie to, co Capri ma najlepszego do zaoferowania. Słynne skały Faraglioni, jaskinie z niesamowitym kolorem wody czy Błękitną Grotę. Wapienna budowa wyspy Capri umożliwiła powstanie wielu jaskiń. Na wschodnim brzegu wyspy, pomiędzy wzgórzami Monte Tuoro i Tiberio, mieści się obszar zwany Matermania od Grotta di Matermania. Tutejsza woda ma obłędny, wręcz niewiarygodny kolor!
Skały Faraglioni są jednym z symboli Capri, rozpoznawalnym na całym świecie. Wynurzają się wprost z wody na wysokość przekraczającą nawet 100 metrów. Najwyższa z nich Stella mierzy 109 metrów, średnia Faraglione di mezzo mierzy 81 metrów. Przecina ją naturalna jaskinia, przez którą przepływają wszystkie łodzie turystyczne. I właśnie z nią związana jest pewna legenda! W momencie, gdy łódka przepływa pod skałą, osoby zakochane powinny się tuż pod nią pocałować, dzięki czemu zagwarantują sobie szczęście. Proste? Proste! Damy znać, czy działa 😉
Kolejna ze skał zwana Scopolo lub Faraglione di Fuori mierzy 104 metry i żyje na niej słynna niebieska jaszczurka, która wtopiła się w turkusowy kolor morza i nieba. Do archipelagu skał należy jeszcze nieco oddalony, czwarty Faraglion zwany Monacone.
Wstęp do niej jest dodatkowo płatny i kosztuje około 14 euro. Podróż do wnętrza groty odbywa się na małych łódkach wiosłowych, więc nieunikniona jest przesiadka. Światło wpadające do wąskiej groty jest filtrowane przez wodę morską, co sprawia, że ma niesamowity błękitny kolor. Wstęp do Grotta Azzurra obejmuje bilet wstępu 4 euro i usługę wpłynięcia do środka małą łódką 10 euro. Do Groty można też dojechać autobusem z Anacapri.
Z morza widoczna jest też kolejna formacja skalna – Arco Nature (Łuk Naturalny). Najprawdopodobniej jest to pozostałość wejścia do nieistniejącej już groty skalnej. W pobliskiej zatoce znajdują się kolejne dwie groty: Biała (Grotta Bianca) i Grotta Meravigliosa. Mają wspólne wejście znajdujące się powyżej poziomu morza. Nieco niżej położona jest Biała Grota. W dwóch misach groty miesza się woda morska i słodka (źródlana), stężenie zawartych w niej minerałów jest przyczyną białego zabarwienia wody, od którego pochodzi nazwa groty. Wyżej znajduje się wejście do Grotta Meravigliosa, w którym widoczny jest stalagmit zwany „Wykapaną Madonną”.
Najważniejszą rzeczą, którą musicie wiedzieć podczas planowania podróży jest to, że wyspa dzieli się na dwie części: miasteczka Capri i Anacapri. Capri jest szczególnie uwielbiane przez turystów ze względu na piękno krajobrazów, które oferuje. Część wyspy skupiona wokół miejscowości Capri jest bardziej turystyczna i droższa, natomiast Anacapri, położone na szczycie wzgórza, jest znacznie spokojniejsze i tańsze. Oba te miasteczka warto zobaczyć podczas pobytu na wyspie.
Odkrywanie Capri zacznijcie od udania się na kolejkę linową – Funicular, która zawiezie Was w kilka chwil na główny plac Capri – Piazza Umberto I. Możecie też pokusić się o spacer z portu do miasteczka krętą drogą.
Nazywa się go sercem Capri. To właśnie stąd odchodzą główne ulice, a wzdłuż nich – zwłaszcza w pobliżu Piazzetta – mieszczą się liczne butiki sławnych projektantów, odwiedzane przez zamożnych turystów. Możecie tutaj znaleźć Diora, Pradę czy Louis Vuitton. Oprócz rajdu po sklepach, można też zjeść w którejś z ekskluzywnych restauracji i kawiarnii.
Z głównego placu polecam kierować się do Ogrodów Augusta (Giardini di Augusto), gdzie znajdziecie taras widokowy. Wzdłuż drogi prowadzącej do Giardini będziecie mijać budkę ozdobioną dziesiątkami pachnących cytryn. Tutaj kupicie najlepsze granity i soki przyrządzane wyłącznie z lokalnych owoców. Od razu uprzedzam, że sok z cytryn jest potwornie kwaśny i nie obędzie się bez saszetki cukru, którą dostaniecie w zestawie.
Legenda mówi, że w 1380 r. ojciec Klasztoru Kartuzów św. Jakuba, zaskoczony wiadomością o przybyciu na Capri królowej Joanny Anjou, zebrał bukiet najpiękniejszych kwiatów na wyspie. Stały one w tej samej wodzie przez trzy dni, a kiedy poszedł je wyrzucić, zauważył, że nabrała ona tajemniczego zapachu, którego nigdy wcześniej nie doświadczył. Zwrócił się więc do zakonnika specjalizującego się w alchemii, który „wyśledził” pochodzenie zapachu od „Garofilium Silvestre Caprese”. To właśnie ta woda stała pierwszymi perfumami inspirowanymi Wyspą Capri.
Mówi się, że w 1948 r. przeor klasztoru odnalazł stare receptury perfum i za zgodą papieża ujawnił je chemikowi z Piemontu na północy Włoch, tworząc w ten sposób najmniejsze laboratorium perfumeryjne na świecie, nazywając je „Kartuzja”, czyli „Charterhouse”. Wszystkie etapy produkcji to praca ręczna, która gwarantuje stosowanie tradycyjnych metod pozyskiwania zapachów. Każdy perfum ze sklepu stworzony jest z komponentów dostępnych na Capri i ma przywodzić na myśl pobyt na wyspie. Perfumy można kupić też w oficjalnym sklepie internetowym https://www.carthusia.it/ Ceny za flakonik zaczynają się od 60 euro.
Giardini di Augustoto niewielki ogród botaniczny, z którego rozpościera się wspaniały widok na skały Faraglioni i aleję Via Krupp. Oprócz egzotycznej roślinności znajdują się tutaj ciekawe rzeźby. Można też usiąść na jednej z kilku ławeczek i delektować się widokiem. Wstęp jest bezpłatny.
Z dużego tarasu ogrodu można podziwiać Faraglioni tuż przed sobą. Po lewej stronie widać Certosa di San Giacomo, czyli najstarszy klasztor na Capri, zbudowany w 1371 roku. Po prawej stronie ujrzycie niesamowity widok na Via Krupp.
Ta spektakularna droga, a raczej piesza aleja łącząca Capri z Marina Piccola, została ufundowana przez niemieckiego przedsiębiorcę i milionera Alfreda Kruppa, który przybył na Capri w celu podreperowania zdrowia. Zauroczony wyspą osiadł na niej na stałe. Dwukilometrową drogę wykutą w niemalże pionowej skale oddano do użytku w roku 1900, dwa lata po rozpoczęciu budowy. W roku 2008 oddano ją ponownie po trwającym 30 lat remoncie. Obecnie droga znów jest zamknięta, do odwołania…
Wracamy do placu głównego i kierujemy się dalej w poszukiwaniu plaży do Marina Piccola. Po drodze mijamy tutejsze wille i niesamowitą roślinność. Marina Piccola to obszar z plażami i niewielkim portem znajdujący się w południowej części Capri. W starożytności był tutaj port rzymski. Teraz znajdują się tutaj niewielkie plaże (w większości płatne) z zapleczem gastronomicznym. Warto przyjść tutaj pieszo i wrócić busikiem, bo kręta droga pod górę może być nieco uciążliwa. Pozwoli to także zaoszczędzić czas, jeśli jesteście na Capri tylko jeden dzień. Cena za przejazd busem to 2 euro od osoby.
Anacapri
Anacapri okazało się o wiele spokojniejszym i mniej zatłoczonym miasteczkiem niż Capri. W godzinach sjesty było tutaj niemal pusto. Warto przespacerować się uliczkami i zajrzeć w wąskie zaułki lub odpocząć na jednej z ławek wyłożonych ręcznie malowaną ceramiką. Przejazd autobusem z Capri do Anacapri trwa ok. 10 minut, koszt za przejazd to 2 euro od osoby.
Cena na Capri nie należą do najniższych, ale warto sprawić sobie jakiś drobiazg, który będzie nam przywodził na myśl spędzony tam czas. Zastanawiacie się, jakie pamiątki przywieźć z Capri? Świetnym prezentem dla Waszych bliskich będą tradycyjne dzwoneczki św. Michała. Możecie też skusić się na biżuterię z korala. U tutejszych jubilerów kupicie ręcznie robione kolczyki ze złota lub srebra z różnymi odcieniami korali. Jeśli dysponujecie nieco większym budżetem, warto przywieźć ze sobą perfumy inspirowane zapachami Capri. Znajdziecie je w legendarnym sklepie Carthusia lub lokalnych drogeriach. Na wyspie można także wyposażyć się w ręcznie robione sandały pod wymiar z butiku Amadeo Canfory. Oryginalne sandały z miękkiej skóry, dekorowane koralami, kamieniami turkusu, a nawet kryształami Swarovskiego z logo Canfory będą eleganckim dodatkiem letnich stylizacji.
Zapisz się do newslettera i otrzymuj podróżnicze informacje na swoją skrzynkę mailową.
Paryż to miasto, które dosłownie pachnie wyśmienitą kuchnią. Od luksusowych restauracji po małe bistro z lokalnymi specjałami – wybór jest ogromny i zaspokoi każdy gust oraz budżet. Jeśli planujesz odwiedzić Paryż na trzy dni, warto mieć na uwadze kilka wyjątkowych miejsc, które oferują pyszne jedzenie w przystępnych cenach. Oto kilka moich rekomendacji, które z pewnością powinny znaleźć się na Twojej liście.
Wybierasz się do Paryża?
Przeczytaj koniecznie pozostałe wpisy:
Bouillon Chartier to jedno z najbardziej znanych miejsc w Paryżu. Powstało w 1896 roku i od tego czasu niezmiennie przyciąga turystów oraz lokalnych mieszkańców. Co wyróżnia tę restaurację? Przede wszystkim tradycyjna francuska kuchnia i wyjątkowo przystępne ceny. W Bouillon Chartier możesz spróbować klasycznych francuskich dań, takich jak wołowina duszona w winie (Boeuf Bourguignon), zupa cebulowa, a na deser – kultowe crème brûlée. Za dwudaniowy posiłek zapłacisz tu od 15 do 20 euro, co jak na Paryż jest prawdziwą okazją. Atmosfera restauracji, z jej eleganckim wnętrzem i profesjonalną obsługą, sprawia, że to idealne miejsce na kolację z prawdziwym francuskim klimatem.
Bouillon Julien to kolejny punkt obowiązkowy dla miłośników francuskiej kuchni. Restauracja ta, otwarta w 1906 roku, zachwyca nie tylko jedzeniem, ale także wyjątkowym wystrojem w stylu art nouveau. Znajduje się w 10. dzielnicy Paryża i przyciąga gości przepięknymi, secesyjnymi wnętrzami oraz menu, które oferuje klasyczne francuskie potrawy w bardzo przystępnych cenach. Średni koszt posiłku wynosi tu około 15-20 euro, a do wyboru masz między innymi pieczoną kaczkę, ślimaki czy tatar wołowy. Bouillon Julien to idealne miejsce na elegancki obiad lub kolację w historycznym otoczeniu, bez nadmiernego obciążania portfela.
Bouillon Pigalle to stosunkowo nowy punkt na kulinarnej mapie Paryża, ale już zdobył sobie dużą popularność, zarówno wśród turystów, jak i miejscowych. Znajduje się w sercu tętniącej życiem dzielnicy Pigalle, nieopodal Montmartre. W Bouillon Pigalle skosztujesz tradycyjnych francuskich potraw, takich jak escargots (ślimaki), confit z kaczki, tatar wołowy czy klasyczne steki z frytkami – a to wszystko w bardzo przystępnych cenach. Średni koszt posiłku wynosi tu 10-20 euro. Miejsce to oferuje także przepiękne widoki na okolicę, co dodaje wyjątkowego klimatu wieczornej kolacji. Jeśli szukasz autentycznej francuskiej kuchni w nieformalnej, przyjaznej atmosferze, Bouillon Pigalle będzie świetnym wyborem.
Jeśli jesteś w Paryżu szukasz taniego, ale smacznego posiłku, sieć Flunch to doskonała opcja. To miejsce, które zyskało dużą popularność wśród mieszkańców, ale również turyści szybko docenili jego walory. Flunch oferuje bufet z różnorodnymi potrawami, w tym dania mięsne, ryby, makarony, warzywa i sałatki – a wszystko w bardzo przystępnych cenach. Za około 10–12 euro możesz zjeść obfity posiłek z deserem, co sprawia, że Flunch to idealne rozwiązanie na szybki lunch między zwiedzaniem kolejnych atrakcji. Miejsce to może nie ma luksusowego klimatu, ale jeśli priorytetem są niskie ceny i solidne porcje, to jest to wybór warty rozważenia.
Wiesz, że stworzyłam gotowy Plan zwiedzania po Paryżu na 3 dni? Oprócz harmonogramu zwiedzania z najciekawszymi atrakcjami, polecanych noclegów - znajdziesz tam wyjątkowe restauracje, w których nie tylko zjesz przepysznie, ale także nie przepłacisz! Dzięki temu przewodnikowi odkryjesz miejsca serwujące autentyczną kuchnię francuską w przystępnych cenach – od tradycyjnych bistro, po klimatyczne restauracje ukryte z dala od turystycznych szlaków. Nie pominęłam oczywiście francuskich słodkości, jak makaroniki i czekoladki! Sprawdź sam, jak gotowy Plan podróży ułatwi Ci organizację podróży - o tutaj.
Paryż to miasto, które zaczyna dzień od zapachu świeżo upieczonego chleba i ciepłych rogalików. Śniadanie we Francji zazwyczaj jest dość lekkie, ale smakowite – tradycyjny croissant, bagietka z masłem i dżemem, a do tego kawa lub sok pomarańczowy. Paryż to prawdziwy raj dla miłośników pieczywa, więc piekarnie (boulangerie) są idealnym miejscem na szybkie, a zarazem przepyszne śniadanie.
Piekarnie w Paryżu to miejsca, które musisz odwiedzić, aby poczuć prawdziwą atmosferę miasta o poranku. Na każdym rogu znajdziesz boulangerie, gdzie zapach świeżego pieczywa dosłownie zaprasza do środka. Najpopularniejszym wyborem na śniadanie jest croissant – złocisty, maślany i delikatny w smaku, którego nie sposób nie pokochać. Możesz także spróbować pain au chocolat, czyli drożdżówki z czekoladą, która jest idealnym wyborem dla miłośników słodkich poranków.
Jeśli preferujesz śniadanie w bardziej spokojnej atmosferze, rozważ zjedzenie go w jednej z licznych paryskich kawiarni. W wielu z nich znajdziesz tzw. menu petit-déjeuner, które zazwyczaj składa się z croissanta, bagietki, dżemu i masła, a także kawy i soku. To prosty, ale bardzo francuski sposób na rozpoczęcie dnia. Ceny takiego śniadania w kawiarniach zaczynają się od 7–10 euro, w zależności od lokalizacji.
Śniadania w Paryżu są zwykle mniejsze niż te, do których jesteśmy przyzwyczajeni w innych krajach. Większość paryżan jada coś lekkiego, szybko pije kawę i rusza do pracy. Jednak to, co francuskie śniadanie traci na obfitości, zyskuje na jakości – zwłaszcza jeśli chodzi o pieczywo i wypieki. Wybierając się do Paryża, warto choć raz spróbować śniadania w tradycyjnej piekarni, aby doświadczyć prawdziwego smaku tego miasta.
W Planie podróży Paryż w 3 dni znajdziesz listę wyjątkowych piekarni i kawiarni, które zachwycą Twoje podniebienie autentycznymi, francuskimi smakami. Jeśli marzysz o poranku z chrupiącym croissantem i aromatyczną kawą w jednej z urokliwych paryskich kawiarni, nasz przewodnik wskaże Ci najlepsze miejsca, gdzie jakość i smak są na najwyższym poziomie.
Odkryjesz małe, lokalne piekarnie, które pieką wypieki na miejscu według tradycyjnych receptur, a także kawiarnie, gdzie napijesz się idealnie zaparzonej kawy w otoczeniu paryskiego stylu i klimatu. Dzięki naszym rekomendacjom z łatwością znajdziesz perełki kulinarne, które nie tylko zaspokoją Twoje kubki smakowe, ale także pozwolą doświadczyć prawdziwej francuskiej kultury w jednym z najpiękniejszych miast świata.
Zamiast przypadkowych wyborów, z naszym Planem podróży oszczędzisz czas na szukanie miejsc, a jednocześnie zapewnisz sobie niezapomniane kulinarne doznania. Ciesz się Paryżem jak lokalni mieszkańcy, delektując się najlepszymi wypiekami i kawą, które wzbogacą każdą chwilę Twojej podróży.
Paryż to prawdziwy raj dla miłośników słodyczy! Francuskie desery i wypieki są nie tylko smaczne, ale także małe dzieła sztuki. Od eleganckich makaroników, przez delikatne eklery, po puszyste ciasta – oferta cukierni w Paryżu jest imponująca. Podczas pobytu w stolicy Francji warto zafundować sobie coś słodkiego w jednej z legendarnych kawiarni.
Jeśli chodzi o słodkie przysmaki, Angelina to jedno z najbardziej znanych miejsc w Paryżu. Ta historyczna kawiarnia, położona przy Rue de Rivoli, zyskała swoją sławę dzięki dwóm kultowym pozycjom w menu: gorącej czekoladzie L'Africain oraz przepysznemu ciastku Mont Blanc. Gorąca czekolada w Angelinie jest niesamowicie gęsta, kremowa i intensywnie czekoladowa, a do tego podawana jest w eleganckich filiżankach z dzbanuszkiem śmietanki do złagodzenia smaku. To prawdziwe niebo dla wielbicieli czekolady!
Mont Blanc to ciasto, które przyciąga zarówno wyglądem, jak i smakiem – delikatny krem kasztanowy na chrupiącej bezie z bitą śmietaną tworzy kompozycję, którą trzeba spróbować. Ceny deserów w Angelinie nie są najniższe, ale warto zapłacić te kilka dodatkowych euro, by móc cieszyć się chwilą słodyczy w luksusowej scenerii. Gorąca czekolada kosztuje około 8 euro, a Mont Blanc około 9 euro.
Angelina to także idealne miejsce na popołudniową przerwę po zwiedzaniu Luwru czy spacerze po Ogrodach Tuileries. Chociaż kawiarnia jest dość turystyczna i często zatłoczona, wnętrze z jego secesyjnym wystrojem oraz bogate menu sprawiają, że to doświadczenie warto wpisać na listę obowiązkowych atrakcji.
Jeśli szukasz czegoś bardziej nowoczesnego, ale równie pysznego, odwiedź kawiarnię Elan. Ta stylowa cukiernia i kawiarnia położona jest w sercu Marais, jednej z najmodniejszych dzielnic Paryża. Elan przyciąga tłumy nie tylko ze względu na swoje przepiękne wnętrze, idealne na zdjęcia, ale przede wszystkim z powodu doskonałych słodkości i wyrafinowanej kawy.
Elan to miejsce, w którym można spróbować wyjątkowych francuskich deserów w nowoczesnej odsłonie. Ich tarte tatin(odwrócone ciasto z karmelizowanymi jabłkami) oraz éclairs (profiterolki z kremem) to jedne z najlepszych w Paryżu. Kawiarnia znana jest także z pięknie dekorowanych ciastek oraz wykwintnych czekoladek. Jest to także miejsce, w którym serwują jedne z najlepszych kaw w mieście – idealne połączenie z ich słodkimi specjałami.
Ceny w Elan są nieco wyższe niż w tradycyjnych paryskich cukierniach, ale za to otrzymujemy wyjątkową jakość oraz piękną prezentację. Zestaw deserów i kawy w Elan kosztuje zazwyczaj około 10-15 euro, co w Paryżu jest dość standardową ceną w popularnych miejscach tego typu.
Nie możemy zapomnieć o makaronikach – jednym z najbardziej kultowych francuskich smakołyków! W moim ebooku znajdziesz dokładne wskazówki, gdzie w Paryżu warto się udać, aby spróbować najlepszych makaroników, które oczarują Cię swoim delikatnym smakiem i idealną konsystencją.
Zamiast tracić czas na przypadkowe poszukiwania, z moim przewodnikiem trafisz prosto do miejsc, które słyną z tych słodkich arcydzieł. Odkryjesz renomowane cukiernie, gdzie każdy makaronik jest małym dziełem sztuki, a także ukryte skarby, które cieszą się popularnością wśród paryżan, ale niekoniecznie są na turystycznych szlakach.
Zyskaj pewność, że Twoja wizyta w Paryżu nie minie bez spróbowania najsmaczniejszych makaroników w mieście! Dzięki moim sprawdzonym rekomendacjom będziesz mógł delektować się tymi wykwintnymi słodkościami, poznając jednocześnie różne smaki i kompozycje, które na długo pozostaną w Twojej pamięci. Ciesz się autentycznymi francuskimi wypiekami i dodaj odrobinę luksusu do swojego kulinarnego doświadczenia w Paryżu!
Paryż to nie tylko Wieża Eiffla, Luwr czy romantyczne spacery nad Sekwaną – to także jedno z kulinarnych centrów świata! Właśnie tutaj znajdziesz wykwintną kuchnię, która przyciąga smakoszy z całego globu. Paryż słynie ze swoich klasycznych francuskich dań, eleganckich restauracji i urokliwych kawiarni, w których możesz delektować się lokalnymi przysmakami. Czego nie można przegapić w kulinarnej podróży po stolicy Francji?
Nie ma lepszego sposobu na rozpoczęcie dnia w Paryżu niż chrupiący, maślany croissant. W każdej piekarni w mieście znajdziesz te pyszne rogaliki, które są wręcz symbolem francuskiego śniadania. Croissanty najlepiej smakują świeżo upieczone, podane z dżemem lub masłem.
Paryż to także miasto bagietek, które zdobyły międzynarodową sławę. Prawdziwa francuska bagietka ma chrupiącą skórkę i miękkie wnętrze. Co ciekawe, Paryż organizuje co roku konkurs na najlepszą bagietkę, a zwycięska piekarnia zyskuje zaszczyt dostarczania pieczywa do Pałacu Elizejskiego przez rok.
To jedno z najsłynniejszych francuskich dań, którego korzenie sięgają prowincji Burgundii, ale jego smak podbił serca mieszkańców całego kraju, w tym Paryża. Coq au Vin to kurczak duszony w czerwonym winie z dodatkiem boczku, cebuli, czosnku i ziół. Danie jest bogate w smaku i doskonale oddaje charakter francuskiej kuchni – proste, a zarazem wykwintne.
Choć dla wielu osób to nietypowy przysmak, escargots są jednym z najsłynniejszych dań francuskiej kuchni. W Paryżu możesz spróbować ślimaków w maśle czosnkowym, podawanych w specjalnych naczyniach. Są one serwowane zarówno w eleganckich restauracjach, jak i w bardziej casualowych bistrach.
Francuska zupa cebulowa, czyli soupe à l'oignon, to danie pełne smaku, które idealnie nadaje się na chłodniejsze dni. Przygotowana na bazie karmelizowanej cebuli i bulionu, często serwowana z grzanką z roztopionym serem, stanowi przykład francuskiej prostoty, która zachwyca.
Dla tych, którzy szukają wyjątkowych doznań smakowych, foie gras jest absolutnym must-try. To pasztet z tłustej wątroby kaczki lub gęsi, podawany na zimno lub ciepło, najczęściej z dodatkiem konfitury z fig lub karmelizowanej cebuli. Foie gras to symbol francuskiej elegancji na talerzu i jest częstym elementem w menu luksusowych restauracji.
Ratatouille to danie wywodzące się z Prowansji, które zdobyło międzynarodową popularność, nie tylko dzięki filmowi o tym samym tytule. To kolorowa mieszanka warzyw – bakłażana, cukinii, papryki, pomidorów i cebuli – duszonych w oliwie z oliwek z dodatkiem ziół prowansalskich. To danie nie tylko zdrowe, ale także pełne smaku i aromatu, idealne na lekki obiad.
Nie można mówić o jedzeniu w Paryżu bez wspomnienia o makaronikach. Te kolorowe ciasteczka z migdałowej mąki, wypełnione kremem, to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Makaroniki są idealnym pomysłem na słodki upominek z Paryża.
Paryż to również miasto naleśników, które można znaleźć praktycznie na każdym rogu. Crêpes, zarówno te słodkie z nutellą, bananami czy dżemem, jak i słone z szynką, serem czy jajkiem, są popularnym street foodem, ale także potrawą serwowaną w restauracjach.
Francja słynie ze swoich serów, a Paryż to idealne miejsce, by spróbować różnych ich odmian – od delikatnych do intensywnie pachnących. W paryskich delikatesach znajdziesz klasyki, takie jak Camembert, Brie czy Roquefort, które podawane są często z bagietką i kieliszkiem wina.
Marzysz o wizycie w Paryżu, ale nie masz czasu ani chęci na szczegółowe planowanie? Przygotowałam gotowy plan na 3 dni, który pozwoli Ci cieszyć się wyjazdem, zwiedzając najważniejsze atrakcje bez zbędnego wysiłku!
Co zawiera Plan podróży?
Nie wiesz, od czego zacząć zwiedzanie Paryża? Ten ebook z gotowym planem na 3 dni pozwoli Ci odkryć najpiękniejsze miejsca miasta bez tracenia czasu na samodzielne planowanie.
Paryż to prawdziwy raj dla miłośników jedzenia. Od słynnych croissantów na śniadanie, przez wykwintne dania, po kolorowe makaroniki na deser – każdy znajdzie tu coś dla siebie. Niezależnie od tego, czy wybierasz się do eleganckiej restauracji, czy zatrzymujesz się w lokalnej piekarni.